Știai că poți prăji o bucată de carne, aruncând-o din spațiu? Experimentul neobișnuit făcut de cercetători
O friptură care cade din spațiu? Da, e posibil.
Scriitorul de benzi desenate Xkcd și comunicatorul științific Randall Munroe a scris două cărți despre ceea ce el numește „întrebări ipotetice absurde”. Printre întrebările neobișnuite explorate în prima sa carte “What If?”, a fost aceasta: „De la ce înălțime ar trebui să arunci o bucată de carne, pentru ca ea să fie gătită când a lovit pământul?”.
Munroe a dat un răspuns destul de cuprinzător, dar a subliniat, de asemenea, că ar fi nevoie de un experiment de laborator pentru a-și verifica teoria. Ei bine, acum acel experiment a fost făcut – și există filmări.
Un obiect care se mișcă cu viteză mare prin atmosferă va experimenta o încălzire extraordinară, datorită comprimării aerului pe partea superioară. Deci ar fi posibil să gătești o friptură așa? Nu chiar. În ciuda căldurii mari, este un mod groaznic de a găti o bucată de carne.
Experimentul cu carnea din spațiu
De exemplu, meteoriții care ajung pe Pământ – straturile lor exterioare sunt încălzite și arse, astfel încât ceea ce ajunge, de fapt, pe pământ, este rece. Același lucru s-ar întâmplă și cu friptura. Munroe a emis ipoteza că straturile exterioare vor fi prăbușite și smulse cu viteză mare. Pentru o friptură care ar cădea din spațiu la o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, compresia o va rumeni și o va strivi, dar interiorul va rămâne crud.
„De dragul acestei simulări, presupun că, la viteze mai mici, un anumit tip de vărsare de vortex creează o răsturnare, în timp ce la viteze hipersonice ar fi strivită într-o formă de sferoidă semi-stabilă. Cu toate acestea, aceasta este puțin mai mult decât o presupunere ciudată. Dacă cineva pune o friptură într-un tunel de vânt hipersonic pentru a obține date mai bune despre asta, vă rog să-mi trimiteți videoclipul”, a scris Munroe.
Se pare că cineva a făcut exact asta. Tom Fisher și Thomas Rees cercetau transferul de căldură hipersonic la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, și au decis să conducă experimentul. Au folosit o „friptură de vită maturată de 21 de zile” de la lanțul britanic de supermarketuri Sainsbury și au plasat-o într-un tunel de vânt la Mach 5.
Aproximarea lui Munroe nu a fost prea îndepărtată și poate fi văzută clar mai sus. Camerele termice arată cum exteriorul fripturii este într-adevăr rumenit, în timp ce interiorul rămâne rece.
Este întotdeauna bine când experimentele se potrivesc cu teoriile.